YURTDIŞI İŞ SEYAHATİ DESTEĞİ
İşletmelerin yurt dışında yeni pazar payını elde etmesi ve mevcut pazarlarda payının artırılması için destek verilir.
Destek Unsuru: Ulaşım giderleri ve konaklama giderleri.
Destek Oranı: %50 – %70
Destek Üst Limiti: En fazla 2 kişi yararlanabilir, seyahat başı 180.000TL, yılda 5 seyahat hakkı.
Yurtdışı müşterilerinizle görüşmek üzere yaptığınız bireysel seyahatlere ait ulaşım, konaklama ve araç kiralama harcamalarınız Ticaret Bakanlığı Pazar Araştırması Desteği tarafından destek kapsamına girmektedir. Teşvik oranı %50 ve-veya %70’dir.
Pazar araştırması seyahati yapan en fazla 2 kişinin harcamaları desteklenmektedir.. Bahsi geçen 2 kişi SGK’lı şirket çalışanı veya Ticaret Sicil Gazetesi’nde adı geçen şirket ortakları arasında yer alma zorunluluğu vardır.
Ulaşım ve konaklama giderlerinin desteklenmesi için seyahatler en az 2 – en fazla 10 gün kuralına uymalıdır. Burada söz edilen 2 günlük süre, en az 2 gün araştırma yapılabilir olmasını ifade etmektedir. 10 günden fazla olan Pazar araştırması seyahatlerinin sadece ilk 10 günlük ulaşım ve konaklama giderleri ile Türkiye’den gidişi ve Türkiye’ye dönüşüne ilişkin ulaşım giderleri desteklenmektedir.. Yani Pazar Araştırması desteğinden yararlanmak istiyorsanız seyahatiniz Türkiye’den çıkış ile başlayıp Türkiye’ye dönüş ile sonlandırılması zorunludur. Türkiye dışında bir ülkeden seyahatinize başlayıp bir diğer ülkeye gidiş ve gelişlerinizde bu destekten yararlanılmamaktadır.
Yurt dışı pazar destek programına kayıt olmanız için işletmenizin KOSGEB’ e kayıtlı bir işletme olması gerekmektedir.. Sadece bir kez bu programdan yararlanabilirsiniz, iyi bir proje hazırlayıp 12 ay süreli olarak projeye başvuru yapabilmek mümkündür.
KOSGEB’e kayıtlı olan bütün işletmeler başvuru yapabilirler. Başvuru için sadece tek bir hakları vardır.
Şahıs şirketleri teşvikten faydalanmamaktadır. Sadece Limited ve Anonim Şirketlerin başvuruları değerlendirmeye alınıp kabul edilmektedir.
Seyahatin amacı ürünlerin satış ve pazarlanması amacıyla yurtdışında pazar araştırması yapılmasıdır. Tedarik, ithalat, satın alma amaçlı seyahatler desteklenmemektedir.
Varolan müşterilerinizden yeni siparişler almak adına veya yeni ürünlerinizi tanıtmak amacıyla görüşmeler yapmanız gerekmektedir.
Görüşme yapılan firmalar ürünlerinizin potansiyel alıcısı olmaları şarttır. Herhangi bir ithalat amaçlı çıkılan seyahatlerde ya da fabrikalarınızda ihracat için ürettiğiniz ürünlerinize mamul – yarı mamul satın almak için yaptığınız ziyaretler sonrası Pazar araştırması desteği almanız mümkün değildir. Başvursanız bile dosyanız rededilmektedir.