YURT DIŞI BİRİM DESTEĞİ
İşletmelerin ihracatı artırmaya yönelik yurt dışında açacağı ofis, mağaza ve depo birimlerinin kiraları desteklenir.
Destek Unsuru: Kira desteği.
Destek Oranı: %50 – %70
Destek Üst Limiti: En fazla 25 birim, ülke başına 4 yıl, yıllık 3.619.000TL.
Yurtdışında Ofis, Mağaza, Depo, Showroom vb. kira masrafları Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.
Sınai Şirketler: Yıllık mağazalar için 120.000 dolar; diğer birimlerde 100.000 dolar.
Şahıs şirketleri teşvikten faydalanamamaktadır. Sadece Limited ve Anonim Şirketlerin başvuruları kabul edilmektedir.. İlgili birimde bulunan tüm ürünler Türk Menşei olmak zorundadır
Kira Desteği
Türkiye’de faaliyet göstermekte olan bir şirket doğrudan yurtdışında bir birim açabilmektedir.. Ya da bu şirketin yurtdışındaki uzantı ve şubeleri de yurtdışında birim açabilirler Burada önemli olan yurtdışındaki şirket ile Türkiye içerisindeki şirket arasında bağ olmasıdır ve yurtdışındaki şirketin Türkiye’de bulunan şirketten daha sonra açılmış olması genel kuraldır. Bu sayede yurtdışında açılan birimlere kira desteği verilebilemktedir.. Ayrıca bu destekten yararlanan birimlerde, Türkiye’de üretilmiş olan ürünlerin pazarlanması şartı koşulmaktadır
Tescil Gider Desteği
Faaliyet kapsamına giren şirketlerin, yurtiçindeki marka ve tescil haklarının yurtdışında korunması kapsamında oluşan giderlerin %50 oranında ve yıllık maksimum 50.000 Dolarına kadar olan kısmına destek verilebilmektedir.
Tanıtım Gider Desteği
Üretim kapsamında bulunan ve yurtdışında birimi bulunan şirketlerin, Türkiye’de üretilen malları ve ürünleri için yurtdışında gerçekleştirilen reklam ve tanıtım giderlerinin %60 oranında ve yurt dışı birimine sahip olunan her bir ülke için yıllık maksimum 150.000 Dolarına kadar olan kısmına destek alabilmektedir.
Yurtdışında birimi bulunan fakat, reklam ve tanıtım yapmak istediği ülkede birimi bulunmayan girmaların yurt içi marka tescil belgesi bulunması durumunda ve desteğe ihtiyaç duyulan ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tesciline sahip olmak için başvurulmuş olması durumunda, o ülkede yapılacak olan reklam, tanıtım ve pazarlama giderlerinin %60 oranında ve yıllık maksimum 150.000 Dolarına kadar olan kısmına destek verilebilmektedir.
Yurtdışında herhangi bir bağlantısı bulunmayan fakat, yurt içi marka tescil belgesine sahip ve desteğe ihtiyaç duyulan ülkede marka tescil belgesine sahip ya da başvuruda bulunmuş olan şirketlerin, Türkiye’de üretilmiş ürünlerin reklam, tanıtım ve pazarlama giderlerinin, %60 oranında ve yıllık maksimum 250.000 Dolarına kadar olan kısmı destekten faydalanabilmektedir.
Şirketler Yurt Dışı Birim Desteğinden faydalanmak için gerekli olan bütün belgeler ile birlikte halihazırda üyesi bulundukları İBGS’ye başvuru yapılması zorunludur.
Tüm bu destek ve faaliyet, Türkiye’de üretilen ürünlerin yurt dışına pazarlanmasında kolaylık oluşturmak amacıyla ortaya atılmıştır.