TKDK IPARD Desteği

TKDK Ipard Desteği

TKDK, IPARD programının Türkiye’deki uygulayıcısı olup, desteklediği sektör ve işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirerek modern tesislerin kurulmasına ve istihdam yaratılmasına öncülük etmektedir. TKDK 2023 yılına kadar 42 ilde faaliyet gösteriyor ve on binlerce projeye destek vererek ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlıyordu. Bu yıl itibari ile 81 ilin tamamına destekler açılmaya başlanacaktır. TKDK’nın desteğiyle AB standartlarına uygun modern ve sürdürülebilir tesisler inşa edildi, talep arttı ve yeni şirketler ortaya çıktı.


Ipard – TKDK Nedir?

IPARD, Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkeleri desteklemek amacıyla oluşturduğu katılım öncesi destek aracının kırsal kalkınma bileşenidir. Kalkınma kırsal alanlarda başlar cümlesinden yola çıkarak AB’ye aday ülkelerdeki kırsal alanlara tarım, hayvancılık, turizm gibi destekler sağlanmaktadır.

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tüm projelerin kabul, değerlendirme, yönetim ve ödeme işlemleri konusunda Avrupa Birliği tarafından tanınan kurum, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’dur.

Kırsal Kalkınma Programı (IPARD projesi) 25 Şubat 2008’de Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Amaç, AB’ye katılım öncesinde Türkiye’nin öncelikli ihtiyaçlarının dikkate alınarak şirketlerin AB standartlarına getirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasıdır.


TKDK Tarafından Desteklenen Projeler Nelerdir?

TKDK IPARD Programı Kapsamında çeşitli projeler desteklenmektedir. Bunlar; Süt Üreten tarım ile ilgilenen işletmeler, kırmızı et üreten tarımsal İşletmeler, su Ürünleri İşlenmesi ile pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenerek pazarlanması, soğuk hava depolarının yapımı bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünleri işlenmesi ve paketlenmesi arıcılık ve arı ürünlerin üretimi, İşlenmesi ve pazarlaması, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştiriciliği, süs bitkilerinin ve çiçek soğanı yetiştiriciliği Fide ve Fidan Yetiştiriciliği Mantar ve Misel Yetiştiriciliği Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler kırsal turizmi ve rekreasyon faaliyetlerini su ürünleri yetiştiriciliği makine parklarının yenilenebilir enerji yatırımları gibi başlıklar ile ilgili projeler için hibe destek oranları % 40 ile % 70 arasında değişiyor.

IPARD projeleri ile yapılan yatırımlarda kdv, ötv vergisi, gümrük vergisi, İthalat vergileri ile benzer harç ve vergi muafiyetlerinden yararlanılır. Kırsal alanlarda ve kadınların öncülüğünde yapılan projeler öncelikli olarak değerlendirilir. Yapılacak proje ile uygun harcama kalemleri; yapım işleri, makine ekipmanların alımı, hizmet alımları ve görünürlük materyal harcamaları şeklindedir. Kendi tüketimimizi karşılamak için yenilenebilir enerji üretimini de teşvik ediyor.


TKDK Destekleri İçin Danışmanlık Hizmeti Alınmalı Mıdır?

TKDK Danışmanlık Hizmeti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından çiftçilere ve tarımla ilgili firmalara verilen önemli bir hizmettir. TKDK, tarım sektörünün gelişimi ve kırsal alanların kalkınması amacıyla çeşitli destek programları uygulanır. Bu programlardan faydalanabilmek için danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duyulur. TKDK’nın danışmanlık hizmetleri, çiftçilerin ve tarım işletmelerinin tarımsal destekler TKDK’nın sunduğu teşvik programlarından en iyi şekilde yararlanmasını sağlıyor. Bu hizmetler çiftçilere ve tarımsal işletmelere başvuru sürecinden proje hazırlığına kadar profesyonel destek sağlar. Danışmanlık şirketleri, çiftçilerin projelerini hazırlamalarına, başvuru sürecini takip etmelerine, onay almalarına ve sözleşme sürecini yürütmelerine yardımcı olur.


TKDK Destekleri İçin Proje Danışmanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Proje geliştirme konusunda tecrübe sahibi, hibe ve desteklerin tüm aşamalarını ve şartlarını bilen, etkili çözümler geliştirebilen, iletişim becerileri güçlü, yerel trendleri anlayan TKDK danışmanları ile çalışmak size fayda sağlar.


Kimler TKDK Desteklerinden Yararlanabilir?

Tkdk; Gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki desteklerde belirli koşullar geçerlidir. Bu tkdk desteklerininin yatırım konularına uygun herhangi birine yatırım yapabilirsiniz. TKDK finansmanı için belirlenen şartlara göre yatırım yapabilirsiniz. Verilen taahhüte uyun Bu ve benzeri şartları yerine getirdiğiniz takdirde siz de hiçbir ücret ödemeden hibe ve destek alabilirsiniz.


Tkdk Destekleri Hangi İlleri Kapsıyor?

TKDK 2023 yılına kadar yalnızca ülkemizin 42 ilinde faaliyet göstererek destek vermekteydi. Fakat 2023 yılı sonrasında 81 ilin tamamına destek verecektir.

Tkdk IPARD Programı Kapsamında 2023 Yılına Kadar Uygulandığı İller;

Yozgat, Van, Trabzon, Tokat, Şanlıurfa, Sivas, Samsun, Nevşehir, Muş, Mersin, Mardin, Manisa, Malatya, Kahramanmaraş, Isparta, Hatay, Giresun, Erzurum, Uşak, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Ordu, Çankırı, Çanakkale, Bursa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Ardahan, Ankara, Kastamonu, Kütahya, Amasya, Aksaray, Ağrı, Afyonkarahisar illeridir.


Ipard Desteği Nasıl Alınır?

Öncelikle TKDK’nın resmi internet sitesini dikkatle incelemeli ve erişim sürelerine dikkat etmelisiniz. Koşullar yatırım bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Yatırımların ıpard destekleri çerçevesinde yapılmasına dikkat edilmelidir. Hangi teknik ekipmanın yatırıma uygun olduğuna karar vermek gerekir. Her teknoloji cihazının kendine ait hüküm ve koşulları olabilir. Resmi belgeler hazırlanmalıdır.

Bu belgeler sözleşme, rehin ve diğer belgeler olarak sıralanmaktadır. Projenizi hazırlamanız gerekiyor. Bu projeler inşaat kapsamının belirlenmesi, yapısal yerleşim planının belirlenmesi, elektrik yerleşim planının oluşturulması ve tesisat yerleşim planının hazırlanmasını içermektedir.

Bu aşamada bir teklif oluşturmanız gerekir. Online başvurular internet üzerinden yapılabilmekte ve proje başvuruları, ek dosyalar ile birlikte 42 TKDK İl Koordinatörlüğüne yapılabilmektedir. Diğer illerde yatırım yapılması durumunda o ile yeni açılacak TKDK il koordinatörlüğü veya TKDK bakımından bağlı olduğu diğer ilin koordinatörlüğüne başvurular yapılacaktır.


Tkdk Ne Kadar Hibe Desteği Veriyor?

TKDK hibelerinin harcama limitlerini bilmelisiniz. Ancak 101, 103 ve 302 sayılı Tedbirler, TKDK harcamalarının %50 ila %70’ini sübvansiyonlu ve KDV muafiyetli inşaat, makine, teçhizat ve hizmet alımlarına ayırmaktadır.


Tkdk Destekleri Başvurusu Nasıl Yapılır?

IPARD programı kapsamındaki bir proje için yatırımcıların, dönem içinde doldurdukları teknik proje, iş planını ve başvuru formunu içeren “başvuru paketi” ile birlikte, yatırımın yapıldığı ildeki TKDK İl Koordinatörlüğüne başvurmaları gerekiyor. Hazırlık adımları içerir. TKDK Merkezine başvurular kabul edilmemektedir. Başvuru şahsen veya noter aracılığıyla yapılabilir.

Detaylı bilgi almak için formu doldurun size ulaşalım.