Orta ve yüksek sektör düzeyinde ki işletmelerin alacakları nitelikli eleman maaşlarına destek verilir.
Destek Unsuru: Personel maaş desteği
Destek Oranı: %60-%80
Destek Üst Limiti: 150.000,00 TL
Bu nitelik eleman desteği ve maaş yardımı da diyebiliriz. Öncelikle bu destek küçük ve orta segmente olan firmalara verilmektedir. Bu destekte maaşın tamamı ödenmemektedir.
Personelin nitelikli elemanları dahil etmektedir. nitelikli elemandan kastedilen, bir yükseköğretim kurumu mezunu olarak geçer. destekten yararlanacak kişilerin belirli şartları sağlayan ve üniversite mezunlarını işe alması gerekiyor. Destek kapsamında maaşın tamamı ödenmez. Yalnız işverene çok fayda sağlayarak cüzi bir miktar işveren tarafından ödenmektedir. Maddi yükümlülüğün çoğu KOSGEB tarafından yapılmaktadır. Kişi sayısı ile ilgili belirli şartlar mevcuttur. işletmede aynı anda maksimum 2 nitelikli elemana destek verilmektedir. Genel program kapsamında bir işletme toplam 4 çalışanı için bu destekten faydalanabilmektedir.
Eleman desteği faydalanan sigortalı işten çıktığında ya da çıkarıldığında destek de sonlanmış olur
Destek alarak istihdam edilen personelin destek sağlanan işletmede sigortalı olması gerekmektedir. Başka bir şirkette sigortalı olduğu dönemler için destek ödenmemektedir.
Bu desteğin maksimum limiti 150.000 TL’dir. Yani bir işletmeye en fazla 150.000 TL tutarında nitelikli eleman desteği ödenmektedir.
Alınacak personelin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunludur.
Desteğe başvurulacak nitelikli elemanın son 12 ay içerisinde istihdam edilememiş olması gerekir. Yani geride kalan 1 yıl boyunca çalışmamış birinin işe alınması lazım.
Destek kapsamında istihdam edilecek personelin yükseköğretim mezunu olması şarttır 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler için destek sağlanmaktadır
Part time çalışma ve geçici süreli çalışanlar kabul edilmemektedir. işletmede tam zamanlı çalışması gerekir.
KOSGEB’in sunduğu nitelikli eleman desteğine başvuracak işletmenin en az 5 tane sigortalı çalışanı olmalıdır. Yalnız bu şart teknoloji ve bilişim sektöründe hizmet veren şirketler için geçerli değil. Bu tarz şirketlerde herhangi bir eleman sayısı koşulu aranmamaktadır.
Destekten yararlanılabilmesi için, işletmenin nitelikli elemanın işe giriş tarihinden önceki son 6 aya ait SGK tahakkuk fişlerinin gün sayısı toplamı en az 900 olmalıdır. Bu koşul, teknoloji alanlarında veya teknopark sınırları içerisinde faaliyet gösteren işletmeler için aranmamaktadır
KOSGEB’e nitelikli eleman başvurusu yapan işletmenin başvuruyu takip eden 45 gün içerisinde bahsedilen personeli işe alması gerekmektedir.. Aksi halde destek iptal edilmektedir.
Destek kapsamında istihdam edilen elemanların net ücretlerinin KOSGEB tarafından belirlenen bir alt sınırı vardır.
Bu destekten yararlanılacak personelin işverenin birinci dereceden akrabası olmaması gerekmemektedir.. Yani eş, çocuk, anne, baba ve kardeş bu program dahilinde istihdam edilemez. Ayrıca emekliler de KOSGEB nitelikli eleman desteği kapsamında değildir.
Desteğin süresi 24 aydır. (2 yıl)
Öncelikle Online başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun için ilk şart işletmenizin KOSGEB’e kayıtlı olması gerekmektedir.
Sonrasında istenilen evraklar aşağıda belirtilmiştir.
- SGK’dan alınan borcu yoktur yazısı gerekmektedir.
- SGK’dan alınan sigortalı hizmet dökümü gereklidir.
- Her personele ait ücret bordrosu verilmelidir.
- İstihdam edilecek nitelikli personellerin diploma örnekleri gereklidir.
Sonrasında inceleme işlemi başlatılmaktadır. İncelemeler sonunda bir sorun çıkmazsa, destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz.