Şirketlerin sistemlerinin ve ürünlerinin kalitelerini kanıtlamak için gerekli olan belgelendirme giderlerine destek verilir.
Destek Unsuru: ISO Belgeleri, Ürün belgeleri
Destek Oranı: %60
Destek Üst Limiti: 300.000,00 TL
KOSGEB tarafından KOBİ destekleme programları içinde sunulan hizmetleri kapsamaktadır. Her ülkeye göre kalite ve zorunlu standartlar farklılık göstermektedir.. Bu belgeler kalite, can ve mal güvenliği ile test ve analiz giderlerini kapsamaktadır. Firmaların TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş kuruluşlardan yetkili oldukları alanda alacakları malzeme, personel , sistem gibi giderleri için devletin bir hibesi söz konusudur. Süre olarak 4 yıl belirtilmiştir. Bu belge için üst limit mevcuttur ve KOSGEB tarafından belirlenmiştir. Üst limit 10.000 TL olarak belirlenmiştir.
Alına bilecek belgeler şu şekilde belirlenmiştir.
CE,TSE, ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ, ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ, ISO 45001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BELGESİ, ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM BELGESİ BELGESİ, ISO 13485 TIBBI CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ, İMALAT İÇİN ZORUNLU OLAN BELGELER, HELAL SERTİFİKASI, MESLEKİ İHTİYAÇ BELGESİ, ULUSAL YETERLİLİK BELGESİ GİBİ ÇOK FAZLA BELGE DESTEĞİ ALINABİLMEKTEDİR. Şahıs şirketleri teşvikten faydalanamaz. Sadece Limited ve Anonim Şirketlerin başvuruları kabul edilir.
KOSGEB destekli genel programlardan, KOSGEB veri tabanına kaydı mevcut olan tüm işletmeler ve girişimciler faydalanabilmektedir. Belgelendirme destekleri hizmetlerinden faydalanabilmek için ise işletmelerin aynı sistem içinde bu hizmetlerden faydalanmamış olması şartı bulunmaktadır. Daha önceden hiçbir şekilde faydalanılmış olmaması gereklidir. KOSGEB belgelendirme desteği KOBİ’lere ve girişimcilere sunulmaktadır.
KOSGEG belgelendirme desteğinden faydalanmak için ilk yapılacak işlem olarak KOSGEB veri tabanından kayıt işlemi gerçekleştirmektedir. Veri tabanında kayıt mevcur değil ise danışma hizmetleri KOSGEB’DEN bilgi alınmalı ve o doğrultuda kayıt işlemi yapılması gerekmektedir..
İlgili hizmet veya ürüne ait sertifikasyon işlemi gerçekleştirebilmek amacıyla iyileştirme çalışmalarının tamamen tamamlanmış olması gerekiyor. KOBİ iyileştirme çalışmaları için danışmanlık destek programlarından faydalanılabilir.
KOSGEB destekli İSO programlarından faydalanabilmek, için ilgili belgelendirme desteğinin sunulması gereklidir.
KOSGEB programlarından tam anlamıyla yararlanabilmek için, KOBİ geliştirme şartlarının tümünün eksiksiz taşınması gereklidir. Şartlar taşındıktan sonra gerekli işlemler yapılır ve destek alınabilir.