Iso 14001 Çevre Yönetim Sistemi
Tüketiciler ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde karşılamanın yanı sıra kendilerine, çevrelerine ve içinde yaşadıkları dünyaya özen göstermek istiyor ve pazar bunu sorguluyor. Bu gelişmeler, kuruluşların çevre belgesi ile olan etkileşimlerini kontrol altında tutmalarını, çevresel performanslarını ve başarılarını sürekli iyileştirmelerini sağlayan yönetim sistemlerine olan ihtiyacı ortaya koyuyor.
ISO 14001 standardı, çevreyi korumak, kirliliği önlemek, atıkları en aza indirmek ve enerji ve malzeme tüketimini azaltmak için entegre uygulamalar için sistematik bir çerçeve sağlar.
Iso 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?
Çevre Yönetim Sistemleri ıso 14001:2004, kuruluşların yasal ve diğer zorunlu gereklilikleri dikkate alarak politikalarını geliştirmelerini ve hedefler belirlemelerini ve bunları uygulamalarını sağlayan, önemli çevresel boyutlar ve bir çevre yönetim sisteminin gereklilikleri hakkında bilgi içerir. Çevrenin içerdiği ve etkileyebileceği yönleri için geçerlidir. Çevresel özellikleri ve doğal yapıları korumak için tasarlanmış bir yönetim sistemidir.
Iso 14001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 14001 kalite belgesi alırken yapılması gerekenler; öncelikle başvuru sahibi firma ile çevresel etki ve etkilerine ilişkin bir risk değerlendirme raporu oluşturulur. Bu rapor, ele alınması gereken sorunları tanımlar.
Bu çalışmalar için gerekli hazırlıkları ve maliyet analizlerini yaptıktan sonra hangi atıkların geri dönüştürülmesi gerektiğini ve neler yapılabileceğini tartışırız. Belirlenen maddelere göre bir çevre yönetim sistemi kurarız. Gerekli tüm prosedürler hazırlandıktan sonra atık yönetim sistemi belirlenir. Hazır olduğunda, bir belgelendirme denetimi yapılacak ve şirket belge almaya hak kazanacaktır.
Kuruluşlar, başvuru ve eklerinde belirtilen ilgili TSE Belgelendirme Kuruluşu ile doğrudan irtibata geçebileceği gibi, yazılı, telefon veya faks yoluyla da talep edebilir. Başvuru, yetkili kişi tarafından doldurulup imzalandıktan sonra, tüm destekleyici belgelerle birlikte ilgili TSE belgelendirme kuruluşuna teslim edilir.
ISO 14001 Sertifikası Oluşturma Süreci Nasıldır?
Şirketler, iş operasyonlarını daha da genişletmek için bu belgeden yararlanabilir. Yeni pazarlara açılmak için duruma uyum sağlamak daha kolay olacaktır. Şirketinizin itibarı artacaktır. Çevresel sorunlar çözülür ve iş faaliyetleri düzene sokulur.
Çevresel etkilerin nasıl yönetileceğine dair bir bakış açısı sağlayarak, şirketler daha verimli süreçleri yönetme fırsatına sahip olurlar. ISO 14001 sertifikası, şirketlerin potansiyel iş faaliyetlerini mevcut durumla uyumlu hale getirmelerine, kuruluşlarının ve şirketlerinin itibarını artırmalarına ve daha iyi iş ortaklıkları kurmalarına olanak tanır.